Somnul in exces dauneaza

Lipsa de somn are, după cum am simţit cu toţii, efecte negative – oboseală, iritabilitate, dar poate contribui la apariţia obzităţii, a diabetului, a hipertensiunii arteriale şi a bolilor cardiovasculare in general. Dar aţi auzit pe cineva care să se plângă de prea mult somn?

Într-adevăr, studii efectuate în ultimii 10 ani tind să indice că adulţii care dorm, în mod regulat, mai puţin de şase ore sau mai mult de opt ore prezintă un risc sporit de mortalitate faţă de cei ce dorm între şase şi opt ore.

Profesorul Franco Cappuccio, profesor de medicină cardiovasculară şi epidemiologie la Universitatea din Warwick, a analizat 16 studii, in care mai mult de un milion de oameni au fost chestionaţi cu privire la obiceiurile proprii legate de somn şi odihnă. Chestionarele s-au repetat de-a lungul timpului.

Subiecţii au fost încadraţi în trei grupuri:

  • cei ce au spus că dorm mai puţin de şase ore pe noapte;
  • cei ce au spus că dorm între şase şi opt ore;
  • cei ce au spus că dorm mai mult de opt ore.

Analiza rezultatelor a arătat că, dintre cei ce dormeau mai puţin, au murit înainte de încheierea studiului cu 12% mai mulţi decât dintre cei din grupul al doilea.

Din grupul al treilea, cei ce dormeau cel mai mult, au murit cu 30% mai mulţi faţă de cei din grupul de mijloc.

Diferenţa este semnificativă. Riscul de mortalitate creşte ca şi în cazul în care subiecţii ar bea câteva pahare de tărie pe zi, dar, pentru comparaţie, nu la fel de mult ca atunci când subiecţii ar fuma.

Cercetătorul  a luat în calcul posibilitatea ca cei care dorm mai mult să fie depresivi sau să folosească pastile de dormit. După corecţii, rezultatele au arătat ca asocierea rămânea valabilă.

Teoria profesorului Franco Cappuccio este că durata prelungită a somnului se datorează unei probleme de sănătate ascunse, care încă nu generează alte simptome.

Author: AlpensFashion
Tags